Nieuwsbrief

Gearchiveerde berichten

Nieuwsbrief Zomer 2009

Hallo {$username}

Dit is de Nieuwsbrief van Dierenkliniek "Brouwhuis" van de zomer van 2009.

Zomaar een Dagje 117
Normaal leest u hier een stuk over onze belevenissen op de praktijk. Hierin beschrijven we bijzondere gevallen en ziektebeelden. Naast ons werk op de kliniek zijn en blijven we dierenartsen maar houden we ons soms met heel andere dingen bezig. Voor mij zijn dat motoren en wel het rijden er op. Ik rij al zo'n 18 jaar motor en het help me uitstekend bij het ontspannen na een inspannende dag. Zelfs durf ik de parallel te trekken tussen diergeneeskunde en het repareren van mijn motor. Soms is het euvel meteen duidelijk: een lekke band, een gescheurd kuipdeel. Net als een hond of kat die binnengebracht wordt met een abces of wormen in de ontlasting. Het probleem is meteen duidelijk. Je weet wat je moet doen om het te verhelpen. Zo zijn er ook gevallen waarbij het euvel misschien snel te verhelpen is, als je maar weet wat het probleem is. Als voorbeeld geef ik een geplande trip met 3 andere motorfanaten naar de Ardennen.

Lees verder

Ben de warmte voor!
De laatste weken van juni waren ontzettend warm. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze dieren zijn dit zware tijden.

  • Doe rustig aan, voorkom opwindende uitstapjes en laat de hond niet naast de fiets rennen
  • Let zeker op met kortsnuitige honden. Een bezoek aan de dierenarts geeft stress en is bij warmte alleen aan te raden op koele momenten (vroeg in de ochtend)
  • Zorg voor voldoende drinkwater, dat altijd ter beschikking moet staan
  • Wandel alleen in de koelte, bijvoorbeeld in de vroege ochtend en late avond
  • Laat een dier (of mens) niet in de auto achter, ook niet met de ramen open
  • Laat een dier nooit in de volle zon liggen
  • Smeer de oren van honden en katten in met zonnebrandcreme, vooral bij de dieren met een lichte vacht (SPF 30 of sunblock)
  • Zorg voor een koele plek. In een kooi kan dit met een koude waterfles met een doek er omheen

Lees verder

Ook de Dierenbescherming besteed ruimte aan de warmte


Reisziekte: Voorkom die ellende
Bijna 1 op de 6 honden heeft wel eens last van reisziekte. Dat is niet alleen heel vervelend voor het dier, maar ook voor de eigenaar. Opvallend is dat eigenaren van dieren met reisziekte zich in de meeste gevallen niet bij de dierenarts melden, hetgeen in de diergeneeskunde heeft geleid tot een zekere onderschatting van de omvang van het probleem. Vaak proberen eigenaren van reiszieke honden zelf wat middeltjes van dierenwinkel of drogist. Of men onderneemt helemaal geen actie en laat de hond gewoon thuis, wat een negatieve invloed kan hebben op de band tussen huisdier en eigenaar. Tot voor kort was er voor honden met reisziekte geen echt betrouwbare diergeneeskundige oplossing beschikbaar, maar met een door Pfizer Animal Health geintroduceerd middel tegen misselijkheid en braken op basis van de werkzame stof maropitant beschikt de dierenarts nu wel over de mogelijkheden om op veilige en effectieve wijze iets aan dit vervelende probleem te doen.

Lees verder


Vakantietijd
Wie op vakantie gaat en zijn hond of kat meeneemt doet er verstandig aan even in de kliniek te informeren naar de eisen per land. Daarnaast is een goede ongediertebestrijding belangrijk:

  • Noord-Europa (o.a. Belgie/Duitsland/Noord-Frankrijk): Stronghold aangevuld met Pulvex of Tick-Fence.
  • Zuid-Europa (o.a. Zuid-Frankrijk/Italie/Spanje/Portugal): Stronghold en Scalibor tekenband.

Begin minimaal een maand voor vertrek met de genoemde behandelingen, zodat uw dieren optimaal zijn beschermd.

Lees er alles over in de Vakantie Folder (PDF)


Pension
Gaat uw huisdier naar het pension, dan zijn er een aantal belangrijke zaken. Het pension verplicht vaak het gebruik van speciale entingen. Voor de hond betreft dit naast de Cocktail ook de Kennelhoest enting. Voor de kat gaat het dan naast de katten- en niesziekte enting ook om de Bordetella neusenting. Er zijn pensions die deze entingen niet verplichten, maar het verdient de aanbeveling om de entingen dan alsnog te laten zetten.

Zorg verder vooraf voor een goede vlooien- en tekenbestrijding. Na terugkomst moet deze behandeling worden herhaald. Daarnaast is een goede ontworming nu van belang. Op deze manier komt uw dier zijn pensionperiode zonder ongemakken door.

Lees verder

Dierenheld
Sinds 2005 organiseert de Dierenbescherming de jaarlijkse verkiezing van de "Dierenheld van het jaar". Mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor het welzijn van dieren, bijvoorbeeld door een of meer dieren te redden of te helpen, zetten we bij deze gelegenheid in het zonnetje. Wie de Dierenheld 2009 wordt, bepaalt het publiek door via internet te stemmen.

Lees verder

Fotoreportages
Er zijn weer een aantal fotoreportages toegevoegd aan de website. Naast eerder al castraties en sterilisaties te hebben geplaatst, is nu ook de behandeling van een kaakabces van het konijn en de cavia te aanschouwen. Let op! De fotoreportages laten echte operatiefoto's zien en zijn dus niet geschikt voor personen met een zwakke maag!

Bekijk het overzicht

Openingstijden tijdens de zomer
Zoals altijd zijn wij ook tijdens de zomermaanden geopend!
Namens het team van Dierenkliniek "Brouwhuis" wensen wij jullie een fijne zomer toe.

Tot ziens in de kliniek!

Wijzig de voorkeuren voor de nieuwsbrief
{$preferences}

Klik hieronder om geen berichten meer te ontvangen
{$unsubscribe}

De informatie verzonden in dit e-mail bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde met mailadres {$email}. Aan de inhoud van dit bericht kunnen geen rechten worden verleend. Ook staat de afzender niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, noch voor een tijdige ontvangst hiervan. Indien bovenstaande e-mail bericht niet aan u gericht is, verzoeken wij u vriendelijk doch dringend het e-mail bericht te retourneren aan de verzender en het bericht te verwijderen.